asbest-controle.nl is een inititief van
FIND Bedrijven

Volg ons via...

...je favoriete reader met

...het netwerk op

...social media op

Asbest nieuwsfeed

Berichten ophalen...

Asbestinformatie

Wat is asbest?

"Asbest" is de naam van een materiaal dat is vervaardigd uit de in de natuur voorkomende mineralen serpentijn of amfibool. Asbestvezels zijn sterk en flexibel tegelijk. Omdat ze bovendien thermisch en elektrisch isolerend zijn, bestand zijn tegen zuren en logen en een hoge wrijvingsweerstand hebben zijn ze geschikt voor veel verschillende toepassingen.

De naam asbest komt van het Griekse asbestos, dat onvergankelijk of onverwoestbaar betekent. Verder is belangrijk dat het mineraal gemakkelijk is te winnen en eenvoudig verwerkt kan worden. Het is in vergelijking met synthetische vezels bijzonder goedkoop.

In Nederland werd ruim 80% van de geïmporteerde asbest verwerkt tot asbestcementprodukten (o.a. golfplaten en waterleidingbuizen). Daarnaast werd het mineraal toegepast in rem- en frictiemateriaal, als isolatiemateriaal, als hittebestendig textiel, in brandwerende platen, in onderlagen van vloerbedekkingen en in pakkingen en filters van de chemische- en voedingsmiddelen industrie. Geschat wordt dat er zo'n 3.500 produkten zijn waarin asbest is verwerkt. Asbest is een mineraal dat al eeuwenlang bekend staat om een aantal bijzondere eigenschappen; het heeft een grote slijtvastheid en is goed brandwerend. Daarnaast is asbest ook nog goedkoop en eenvoudig te verwerken. Om al die eigenschappen werd asbest vanaf het einde van de negentiende eeuw op grote schaal toegepast.

Het verhaal over asbest lijkt dan ook in eerste instantie een succesverhaal. De verdenkingen tegen asbest die al rond 1900, met name in Engeland en Duitsland ontstonden deden weinig afbreuk aan het economische succes dat te behalen was met asbest.

Onderzoeken die toen al uitwezen dat contact met asbest ernstige gevolgen voor de gezondheid met zich mee kon brengen werden door de industrie en de overheid angstvallig stil gehouden. Met als gevolg dat pas in 1993 in ons land een algemeen asbestverbod van kracht wordt. Wanneer we nu de balans opmaken van ruim 100 jaar werken met asbest zien we dat het economisch belang dat jarenlang voorop is gesteld een enorme tol eist. Per jaar overlijden er alleen al in Nederland 900 mensen ten gevolge van een asbestziekte.


Lees verderPagina's

1. Wat is asbest?

2. Asbest toepassingen

3. Asbestziekten

4. Asbestwetgeving

5. Landelijk Asbestvolgsysteem


Delen via social media:

finish